Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Christian Kettel Thomsen, μιλάει για το φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο «Greece 2.0», τη συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες και τα έργα για την κλιματική αλλαγή ενώ δεσμεύεται πως η EIB θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις μετασχηματιστικές επενδύσεις της χώρας.

Η EIB θα διαχειριστεί έως και 5 δισεκατομμύρια ευρώ για την εφαρμογή του φιλόδοξου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστού ως «Greece 2.0». Πιστεύετε πως το «Greece 2.0».θα σημάνει την απαρχή μιας νέας εποχής για τη δυναμική της Ελλάδας και πόσο το μοντέλο αυτό χρηματοδότησης επενδυτικών σχεδίων του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνει ένα πλαίσιο μεγαλύτερης διαφάνειας των επενδύσεων;

Χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων συμφώνησε φέτος με την ελληνική κυβέρνηση να συμβάλλει στη διαχείριση έως και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ως μέρος της υλοποίησης του φιλόδοξου Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, γνωστού ως «Ελλάδα 2.0», το οποίο προβλέπει τη δημιουργία έως και 200.000 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Αποτελεί ένδειξη της δύναμης και της συχνά καινοτόμου φύσης της σχέσης μεταξύ Ελλάδας και EIB ότι αυτή είναι η πρώτη τέτοιου είδους συμφωνία εντός της ΕΕ που διασφαλίζει πως ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εκπληρώνει την υπόσχεσή του για ένα καλύτερο μέλλον: θα διασφαλίσει πως η ανάκαμψη από τις προκλήσεις του COVID-19 θα επιτύχει επίσης στόχους δράσης για το κλίμα, θα αξιοποιήσει τις ψηφιακές ευκαιρίες και θα επιταχύνει την ενεργειακή μετάβαση, καθώς και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Συνεπώς, έχω κάθε λόγο να αισιοδοξώ ότι αυτή η πρωτοβουλία θα συμβάλει στη χρηματοδότηση των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα και στην επενδυτική διαφάνεια».

Η πανδημία ανέτρεψε τα δεδομένα στην παγκόσμια οικονομία. Η E.I.B παρέχοντάς 400 εκατ. ευρώ ενισχύει τις προσπάθειες της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας να διασφαλίσει πρόσβαση σε χρηματοδότηση στις ελληνικές επιχειρήσεις. Ποιες άλλες συνεργασίες με ελληνικές τράπεζες έχετε κατά νου ή έχετε ήδη πραγματοποιήσει και πόσο αισιόδοξος είστε για την επόμενη μέρα των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, που έχουν πληγεί εντονότατα από τον Covid-19;

«Η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές τα τελευταία χρόνια αλλά η τράπεζα της ΕΕ ήταν και θα συνεχίσει να είναι δίπλα της. Η Τράπεζα της ΕΕ ήταν εδώ πριν ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, έμεινε σε δύσκολες στιγμές και μάλιστα ενίσχυσε τη δέσμευσή της έκτοτε, παρέχοντας επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, ειδικά για τις μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις, όταν το χρειαζόταν περισσότερο. Και αυτή η δέσμευση είναι ισχυρότερη από ποτέ, ακόμη και μπροστά στις επιπτώσεις της πανδημίας.

Νομίζω ότι οι πράξεις μας μιλούν από μόνες τους: Πέρυσι η δέσμευση του Ομίλου EIB στην Ελλάδα έφτασε τα 2,8 δισ. ευρώ. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη οικονομική υποστήριξη στα 59 χρόνια δέσμευσής μας στην Ελληνική Δημοκρατία. Η EIB και η θυγατρική της, η European Investment Fund, ενίσχυσαν τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα σε συνεργασία με 11 κορυφαίες τοπικές τράπεζες και παρείχαν περισσότερα από 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ χρηματοδότησης σε εταιρείες, σε τομείς που είναι πιο εκτεθειμένοι στον COVID-19, παράλληλα με πιστωτικά όρια για τη γεωργία και τη δράση για το κλίμα.

Προφανώς οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) είναι η ψυχή της ελληνικής οικονομίας και έτσι αυτός ήταν ένας βασικός τομέας στον οποίο έχουμε επικεντρωθεί φέτος. Εκτός από τη συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με 400 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των ΜΜΕ και εταιρειών μεσαίας κεφαλαιοποίησης, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ανακοινώσαμε επίσης ότι οι εταιρείες κάθε μεγέθους που επηρεάζονται από τον COVID-19 θα επωφεληθούν από χρηματοδότηση 1,125 δισ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, με την υποστήριξη των πρώτων υπογραφών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων (EGF).

Φυσικά, καταλαβαίνουμε ότι οι οικονομίες δεν μπορούν να μετασχηματιστούν από τη μια μέρα στην άλλη, ειδικά εφόσον η πανδημία COVID-19 εξακολουθεί να υφίσταται ως παράγοντας. Ωστόσο, ενώ η πρόσθετη χρηματοδότηση για τους σκοπούς της ανάκαμψης από τον COVID-19 επικεντρώνεται στην παροχή άμεσης και υψηλού αντίκτυπου οικονομικής στήριξης για την τόνωση της οικονομίας βραχυπρόθεσμα, το κύριο έργο της ΕIB στην Ελλάδα επικεντρώνεται στη διασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό, ασφαλώς, συνιστά μια σταδιακή διαδικασία που χρειάζεται χρόνο για να καρποφορήσει. Θα απαιτήσει επενδύσεις τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και τον εκσυγχρονισμό του ίδιου του κράτους, κάτι που ήδη αρχίζει να επιταχύνεται στην Ελλάδα».

Τα κριτήρια ESG ήρθαν για να μείνουν, διαμορφώνοντας μια νέα επενδυτική φιλοσοφία. Ενδεικτικό είναι ότι οι παγκόσμιες επενδύσεις ESG αυξήθηκαν κατά 55% ,στα 35,3 τρισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι από 22,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2016, σύμφωνα με την Global Sustainable Investment Alliance. Είναι οι ελληνικές επιχειρήσεις ώριμες για τη νέα πρόκληση; Στο μέλλον, η EIB. προσανατολίζεται σε πιο δυναμικό εντοπισμό επενδυτικών σχεδίων με έμφαση τα παραπάνω κριτήρια και τι ρόλο αυτό θα διαδραματίσει στον εκσυγχρονισμό της χώρας;

«Τα έργα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικά και χαίρομαι που βλέπω ότι η Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα ένας από τους πρωταγωνιστές της ΕΕ σε αυτόν τον ζωτικό τομέα. Για παράδειγμα, τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, ανακοινώσαμε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη τη μεγαλύτερη υποστήριξη της EIB για βιώσιμες αστικές επενδύσεις και ενεργειακή απόδοση στην Ελλάδα. Η EIB συμφώνησε να στηρίξει νέες επενδύσεις ύψους 3 δισ. ευρώ σε έργα, στο πλαίσιο των πρωτοποριακών προγραμμάτων ενεργειακής απόδοσης «Ηλέκτρα» και βιώσιμων αστικών επενδύσεων στις πόλεις «Αντώνης Τρίτσης».Το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», για παράδειγμα, αναμένεται να δημιουργήσει εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια, με τουλάχιστον 30% μείωση της ατμοσφαιρική ρύπανση και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τέτοιες επενδύσεις θα βοηθήσουν την Ελλάδα να προσαρμοστεί εν μέσω της κλιματικής κρίσης και να είναι σε καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τις μελλοντικές προκλήσεις. Η EIB θέλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, συμβάλλοντας στην προώθηση της δράσης για το κλίμα στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που βρίσκεται μπροστά μας αλλά, όπως είδαμε στα ελληνικά έργα που μόλις περιέγραψα, παρέχει επίσης την ευκαιρία να οικοδομήσουμε ένα πιο λαμπρό μέλλον.

Πράγματι, όπως ανέφερα, η Ελλάδα συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος στα έργα Δράσης για το Κλίμα, με το 44% της δέσμευσης του Ομίλου ΕIB στην Ελλάδα το 2020 να κατευθύνεται σε επενδύσεις που σχετίζονται με το κλίμα, και παρόμοιο ποσοστό αναμένεται για το 2021. Η Ελλάδα έχει ήδη λάβει τη θαρραλέα απόφαση της σταδιακής κατάργησης όλης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργεί με άνθρακα έως το 2028 και πρωτοπορεί όσον αφορά την εύρεση έργων που θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Για παράδειγμα, τον Ιούλιο ανακοινώσαμε μια συμφωνία για την παροχή Συμβουλευτικής Υποστήριξης Έργων, η οποία θα ενισχύσει τις εργασίες για τον εντοπισμό, την υλοποίηση και τη χρηματοδότηση επενδύσεων που υποστηρίζουν τη δίκαιη μετάβαση σε ολόκληρη τη χώρα τα επόμενα χρόνια. Η αφοσιωμένη ομάδα της PASSA αναμένεται να εδρεύει τόσο στο ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και να παρέχει τεχνική υποστήριξη για βιώσιμες μεταφορές, δράση για το περιβάλλον και το κλίμα, τα λύματα, τα στερεά απόβλητα και την ενέργεια καθώς και την αστική και την περιφερειακή ανάπτυξη, που όλα θα οδηγήσουν στην επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού σε όλους τους τομείς».

Λαμβάνοντας υπόψιν πως το 2020 σηματοδότησε μια χρονιά ρεκόρ για την EIB με νέα χρηματοδότηση 2,8 δισ. ευρώ για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ποιος πιστεύετε
πως θα είναι ο επενδυτικός απολογισμός σας στη χώρα μας το 2021;

«Πράγματι, το 2020 ήταν μια απίστευτη χρονιά για τη συνεργασία της ΕIB με την Ελλάδα. Καθώς η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει το οικονομικό της μέλλον με στωική αισιοδοξία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εξακολουθεί να είναι συνεργάτης της στην αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων της. Νομίζω ότι καθίσταται σημαντικό να επισημάνουμε ότι η EIB έχει εμπλακεί σε βάθος με την Ελλάδα από το 1963, και συνεργαζόμαστε πιο στενά από ποτέ με τις ελληνικές αρχές και τους ηγέτες του κλάδου από την ίδρυση, το 2016, της «task force», της Ομάδας Επενδύσεων για την Ελλάδα (ITG), η οποία βοήθησε την ΕΙΒ να διαδραματίσει σημαντικότερο ρόλο στην υπέρβαση της κρίσης και πέραν αυτής. Όπως πολύ σωστά αναφέρετε, το 2020 αποτέλεσε μια χρονιά ρεκόρ για τον Όμιλο EIB στην Ελλάδα, με 2,8 δισ. ευρώ νέας χρηματοδότησης για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε όλη τη χώρα. Όσο οδεύουμε προς το τέλος του 2021, είδαμε επίσης ένα ακόμη αξιοσημείωτο έτος επίτευξης των στόχων και αναμένουμε το 2021 να κλείσει με ένα ακόμη έτος ρεκόρ για τη χρηματοδότηση της ΕΙΒ στη χώρα».