Ο επιχειρηματικός κόσμος γυρίζει σελίδα και η απόφαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών να εγκαινιάσει τον δείκτη ATHEX ESG συμβάλλει στην ιστορική αλλαγή. 49 ελληνικές εισηγμένες στρατεύονται υπέρ της αειφορίας, συγκεντρώνοντας πάνω τους το ενδιαφέρον του επενδυτικού κόσμου.

Στην ουσία, μια νέα κουλτούρα επιχειρηματικότητας και οικονομικής προσέγγισης διαμορφώνεται σταδιακά παγκοσμίως, καθώς τα κριτήρια ESG υιοθετούνται από όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, που δημοσιοποιούν σημαντικές μη χρηματοικονομικές πληροφορίες εστιάζοντας σε μια πιο συνειδητή στάση προς το περιβάλλον, την κοινωνία αλλά και την εταιρική διακυβέρνηση. Πραγματοποιώντας μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, διαπιστώνουμε πως το ESG ξεκίνησε από το 2010 στην Αμερική για να περάσει σταδιακά μέσω χρηματιστηρίου και στην Ευρώπη. Κάτι πολύ περισσότερο από μια τάση, τα κριτήρια βιωσιμότητας ήρθαν όχι απλώς για να μείνουν αλλά για να διευθύνουν ως ικανός μαέστρος την καινοτόμα «επιχειρηματική και επενδυτική συναυλία» του μέλλοντος.

«Πτήση» προόδου της ελληνικής επιχειρηματικότητας
Ο Δείκτης ATHEX ESG, ο οποίος σχεδιάστηκε για να συμμετέχουν σε αυτόν κατά μέγιστο αριθμό 60 εταιρείες της Οργανωμένης Αγοράς, εγκαινιάστηκε από το Χρηματιστήριο στις 2 Αυγούστου 2021 με τιμή εκκίνησης 1.000 μονάδες και αφορά τις ελληνικές εισηγμένες που συμφώνησαν να δημοσιοποιούν την επίδοσή τους σε ουσιαστικά θέματα βιώσιμης εταιρικής διακυβέρνησης (Environmental, Social, Goverance – ESG), κομβικά για τις χρηματοοικονομικές και επιχειρηματικές τους επιδόσεις. Μέχρι σήμερα οι ελληνικές εισηγμένες που συμμετέχουν στον δείκτη Athex ESG είναι οι ακόλουθες: Coca-Cola, ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΔΕΗ, JUMBO, Τράπεζα Πειραιώς, Titan, Motor Oil, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Lamda Development, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΔΑΠ, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Σαράντης, Βιοχάλκο, Fourlis, ΕΧΑΕ, Quest, Πλαστικά Θράκης, Πλαστικά Κρήτης, Aegean, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ΟΛΠ, Cenergy, Ευρωπαϊκή Πίστη, Ιατρικό Αθηνών, Πλαίσιο, Αλουμύλ, Inform Λύκος, Άβαξ, Τράπεζα Αττικής, Βιοκαρπέτ, Ελινόιλ, Έλαστρον, Ικτίνος, Intrakat, Interlife, Intracom Holdings, Μύλοι Λούλη, BriQ Properties, Παπουτσάνης, Premia και Space Hellas.

Οι βασικοί στόχοι του Δείκτη ATHEX ESG
Οι στόχοι του Δείκτη ATHEX ESG για το XA αφορούν την χάραξη σαφών πρακτικών και κατευθυντήριων γραμμών για τη μείωση της πολυπλοκότητας και της επιβάρυνσης των εταιριών σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση πληροφοριών ESG, την ευαισθητοποίηση για τη διαφάνεια στα παραπάνω θέματα, την ανάδειξη του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την υποστήριξη των εταιριών στις συγκεκριμένες δράσεις. Ο δείκτης ΑΤΗΕΧ ESG, που συνδέεται με τους 17 Παγκόσμιους Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, απευθύνεται σε εισηγμένες εταιρίες στο ΧΑ ωστόσο, όντας βαρόμετρο ανταγωνιστικής δύναμης, έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί ως εργαλείο και για άλλες εταιρίες.

Το «ταγκό» των επενδυτών με το ESG
Οι millennials φαίνεται να ενστερνίζονται έμπρακτα τη φράση του Αντρέ Μπετόν «ο άνθρωπος είναι η απάντηση, όποια και αν είναι η ερώτηση», καθώς όπως πιστοποιούν τα στοιχεία από την έρευνα της Morgan Stanley, σχεδόν το 95% αυτών εκτινάζει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του τις επενδύσεις ESG. Επιπλέον, οι παγκόσμιες επενδύσεις ESG αυξήθηκαν πέρυσι κατά 55%, στα 35,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, από 22,8 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2016, σύμφωνα με την Global Sustainable Investment Alliance -ένα σύνολο που πιθανότατα θα ξεπεράσει τα 50 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025, όπως αναφέρει το Bloomberg (το πόσο ισοδυναμεί με περισσότερο από το ένα τρίτο των προβλεπόμενων 140,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγκόσμια περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση).

Η πανδημία COVID-19 υπήρξε καθοριστική στη διαμόρφωση της νέας επενδυτικής φιλοσοφίας και η έρευνα της EY Global Institutional Investor Survey 2021 σε περισσότερα από 320 ανώτερα στελέχη λήψης αποφάσεων σε ιδρύματα αγοράς παγκοσμίως επιβεβαιώνει πως πλέον το 90% των επενδυτών δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην απόδοση ESG των εταιρειών, όταν πρόκειται για την επενδυτική του στρατηγική. Χρηματιστηριακά, δεν αποτελεί υπερβολή να αναφέρουμε ότι οι μετοχές επιχειρήσεων με έμφαση στο ESG γίνονται ανάρπαστες από εκατοντάδες αμοιβαία κεφάλαια διεθνώς, που είναι κυρίως μακροπρόθεσμοι επενδυτές. Μάλιστα, οι μετοχές εταιρειών που εστιάζουν στα ESG συνιστούν πόλο έλξης και για τα συνταξιοδοτικά funds.

Η Ελλάδα στον δρόμο της Πράσινης Συμφωνίας
Η δημιουργία ενός δείκτη ESG από το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί μία ευχάριστη εξέλιξη για την ελληνική αγορά, καθώς σηματοδοτεί το ενδιαφέρον των Ελλήνων επενδυτών για εταιρίες που υιοθετούν και προβάλλουν τις πρακτικές τους σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης, επισημαίνει η Σύλβια Κουρκουλή, Προϊστάμενη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Alpha Bank. «Στην αρχική σύνθεση του δείκτη, ο οποίος ξεκίνησε στις 2 Αυγούστου 2021, συμμετέχουν 35 εταιρίες που αντί για τις οποίες πληρούν όλα τα απαιτούμενα κριτήρια εισαγωγής και είναι μερικές εκ των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιριών της Ελλάδος», μας λέει ο Γιώργος Γκούσκος, Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. – Υπεύθυνος για θέματα Ε.Κ.Ε στην Ευρωπαϊκή Πίστη.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα καθοριστική εξέλιξη, καθώς, όπως αναφέρει ο Πάκης Παπαδημητρίου, Head of ESG Division της Eurobank, τα κριτήρια ESG καθιερώνονται παγκοσμίως ως αναπόσπαστο τμήμα της βιώσιμης αναπτυξιακής φιλοσοφίας που, ταχύτατα, υιοθετείται από επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού οράματος της Πράσινης Συμφωνίας. «Ο συγκεκριμένος δείκτης ευελπιστούμε πως θα λειτουργήσει ως ένα σημαντικό κίνητρο για ακόμα περισσότερες και μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις, για διαφανή και πληρέστερη πληροφόρηση σε θέματα αειφορίας, δηλαδή μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση», συμπληρώνει η Σύλβια Κουρκουλή και ο Πάκης Παπαδημητρίου καταλήγει: «η προσαρμογή στην πρακτική ESG, σε όλα τα δυνατά επίπεδα, είναι επιβεβλημένη προκειμένου, η Εurobank ως οφείλει, να συμβάλλει ενεργά στη μετάβαση προς το βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο που θα κυριαρχήσει στο μέλλον».

Για τον Φάνη Μυλωνά, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, η ανακοίνωση του δείκτη ESG από το ΧΑ είναι ένα πρώτο, μικρό αλλά σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, φέρνοντας πιο κοντά τις έννοιες της βιωσιμότητας και του ESG με την ελληνική αγορά. Όπως μάλιστα επισημαίνει χαρακτηριστικά «ο δείκτης θα αποτελέσει άμεσα έναν ακόμα μοχλό πίεσης προς τις ελληνικές εταιρείες στο να εφαρμόσουν πρακτικές ESG και να θέσουν στόχους βιωσιμότητας ενώ θα βοηθήσει τις μικρότερες εταιρείες να παραδειγματιστούν και να αναπτύξουν αντίστοιχες διαδικασίες». Οι εταιρείες που τηρούν τα κριτήρια ESG θέτουν ως προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη, ώστε οι ενέργειες και η συμπεριφορά τους να οδηγούν σε ανανέωση και διαιώνιση των διαθέσιμων πόρων δηλώνει o Νικόλαος Μυλωνάς, Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ η Αντιπρόεδρος ΔΣ του Ομίλου Quest και Πρόεδρος Επιτροπής ΔΣ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, Έφη Κουτσουρέλη τονίζει πως οι συνεχώς αυξανόμενες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες ωθούν τον Όμιλο στην ανάδειξη των θεμάτων ESG σε όλο το εύρος της λειτουργίας και της στρατηγικής του, απασχολώντας και καθορίζοντας τους βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους των εταιρειών του.

«Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε από την αρχή της την πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου Αθηνών για τη δημοσίευση ενός «Οδηγού Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG» στο πλαίσιο της επιχειρηματικής λειτουργίας και της δέσμευσής του στην προαγωγή της βιώσιμης ανάπτυξης» σημειώνει η Ιωάννα Σαπουντζή, διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης & Βιωσιμότητας της Τράπεζας του Ομίλου «Εθνική Τράπεζα» ενώ για τη Λήδα Φουρλή, Διευθύντρια Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Fourlis η αφοσίωσή του Ομίλου στο υπεύθυνο επιχειρείν και τις σημαντικές του επιδόσεις σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης (ESG) επιβεβαιώνεται από η συμμετοχή του ως μία από τις 35 πρώτες εισηγμένες εταιρείες, στον νέο δείκτη ATHEX ESG. «Στηρίζοντας την εξέλιξη και βελτίωση του ATHEC ESG δείκτη, ενθαρρύνουμε όλο και περισσότερες εταιρίες να υιοθετήσουν βέλτιστες ESG πρακτικές και να προβάλλουν την ανταγωνιστικότητά τους» επισημαίνει η Έλενα Αθουσάκη, Διευθύντρια ESG, Βιώσιμης ανάπτυξης και Κλιματικής αλλαγής στη Motor Oil και ο Φάνης Μυλωνάς προσθέτει πως «εφόσον γνωρίζουμε πλέον ότι ο δείκτης είναι δομημένος με πολύ συγκεκριμένα και αναλυτικά κριτήρια ESG (αλλά και με βάση πρότυπα που υπάρχουν στις παγκόσμιες αγορές), μπορούμε να υποθέσουμε ότι με τη πάροδο του χρόνου θα εμπλουτιστεί με ακόμα περισσότερες εταιρείες από διαφορετικές μάλιστα κατηγορίες».

Ενίσχυση της ελκυστικότητας των επιχειρήσεων
Μέσω του νέου “πράσινου” δείκτη εκτιμάται ότι θα επηρεαστεί θετικά η ελκυστικότητα του επενδυτικού προφίλ των εταιριών, καθώς «τα τελευταία χρόνια ο επενδυτικός κόσμος στρέφεται ολοένα και περισσότερο στις “πράσινες” και υπεύθυνες επενδύσεις» αναφέρει ο Γιώργος Γκούσκος, Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. – Υπεύθυνος για θέματα Ε.Κ.Ε στην Ευρωπαϊκή Πίστη ενώ και η Έλενα Αθουσάκη, Διευθύντρια ESG, Βιώσιμης ανάπτυξης και Κλιματικής αλλαγής στη Motor Oil, συμφωνεί πώς ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών σχετικά με τη μέτρηση και δημοσιοποίηση αξιόπιστων στοιχείων ESG αποδεικνύεται καταλυτικός για τη διαδικασία λήψης επενδυτικών αποφάσεων. «Τα χρηματιστήρια διεθνώς έχουν αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες, με στόχο να συνεισφέρουν στην αξιόπιστη και αναλυτική πληροφόρηση των επενδυτών».

«O δείκτης ESG από το Χρηματιστήριο Αθηνών και η συμμετοχή των πρώτων 35 εταιριών, μεταξύ των οποίων και η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα προσέλκυσης επενδυτών προς ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας» επιβεβαιώνει ο Αντώνης Μουντούρης, Διευθυντής Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΕΛΠΕ. Άλλωστε «το επενδυτικό κοινό, όπως και η κοινωνία, απαιτεί έναν επαναπροσδιορισμό της σχέσης του σύγχρονου επιχειρείν με το περιβάλλον και το ανθρώπινο κεφάλαιο» παρατηρεί εύστοχα ο Γεώργιος Μυλωνάς, πρόεδρος του Ομίλου ALUMIL. Ευνοημένες από τον δείκτη ESG σε ό,τι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον θα είναι, σταδιακά, ακόμη περισσότερες και μικρότερου μεγέθους επιχειρήσεις αν επιτύχουν να τον δουν ως ένα «σημαντικό κίνητρο για διαφανή και πληρέστερη πληροφόρηση σε θέματα αειφορίας (μη χρηματοοικονομική πληροφόρηση)», υπογραμμίζει η Σύλβια Κουρκουλή, Προϊστάμενη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Alpha Bank.

Στους αρωγούς της βιώσιμης χρηματοδότησης βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς που «στηρίζει επενδύσεις σε τομείς όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία του αγροδιατροφικού τομέα, τα έργα υποδομής, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας και η αποθήκευση ενέργειας, η καινοτομία, η προστασία της βιοποικιλότητα» τονίζει η Χρυσάνθη Μπερμπάτη, Head of Group Planning, IR & ESG στην Τράπεζα Πειραιώς. Την ώθηση του δείκτη ESG ATHEX στο ESG προφίλ των ελληνικών εταιρειών και στην επενδυτική τους ελκυστικότητα αγκαλιάζει και η Εθνική Τράπεζα, με πλούσια και μακρόχρονη εμπειρία στον τομέα ESG μέσα από τη συμμετοχή της σε διεθνείς δείκτες και πρωτοβουλίες, αναφέρει η Ιωάννα Σαπουντζή, διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης & Βιωσιμότητας της Τράπεζας και του Ομίλου «Εθνική Τράπεζα» ενώ η Σταυρούλα Αγγελοπούλου, Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Εταιρικής Υπευθυνότητας Ομίλου ΟΤΕ υπογραμμίζει πως η αύξηση του ενδιαφέροντος για επενδύσεις σε επιχειρήσεις που λειτουργούν βιώσιμα, προκαλεί την ταύτιση της επιχειρηματικότητας με τη βιώσιμη ανάπτυξη, καταλήγοντας πως «δεν μπορεί να θεωρείσαι «επιτυχημένη» εταιρεία μέσα σε μια κοινωνία και έναν κόσμο που βιώνει δυσκολίες».

Βιώσιμη ανάπτυξη και τοπικές κοινωνίες
Τα κριτήρια ESG φέρνουν στο προσκήνιο τη σχέση των επιχειρήσεων με τις τοπικές κοινωνίες. Ο Γιάννης Καράμπελας, Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, επισημαίνει την έμφαση που ο Όμιλος δίνει στη βιώσιμη ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών στις περιοχές που δραστηριοποιείται, επιδιώκοντας την ενίσχυση του θετικού αποτυπώματος: «Η διασφάλιση του ενεργειακού τους εφοδιασμού και η βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και του κόστους παραγωγής που συνεπάγεται η απαλλαγή από την ηλεκτροπαραγωγή με πετρέλαιο αποτελούν ουσιαστική αναβάθμισή τους, ειδικά όσον αφορά στα νησιά». Η βιώσιμη ανάπτυξη καθορίζει όλες τις δράσεις του Ομίλου ΟΤΕ, δηλώνει η Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Εταιρικής Υπευθυνότητας Σταυρούλα Αγγελοπούλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «σχετίζεται με τα πάντα: από το πώς εξυπηρετούμε τους πελάτες μας, πώς σχεδιάζουμε την ανάπτυξη των εργαζομένων μας, πως δημιουργούμε προϊόντα και υπηρεσίες προσβάσιμα σε όλους ή βοηθάμε στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων των συμπολιτών μας ή ακόμα και πώς φροντίζουμε για την προστασία του περιβάλλοντος».

Στο κέντρο του επιχειρηματικού σχεδιασμού του Ομίλου Πλαστικά Θράκης τοποθετείται η παροχή βιώσιμων προϊόντων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και ο σχεδιασμός ενεργειών που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. «Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτελεσματική διαχείριση της επιχειρηματικής μας συνέχειας και στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών μας» σημειώνει ο Ιωάννης Σιδέρης, Chief Sustainability Officer. Ως δομικό στοιχείο της επιχειρησιακής στρατηγικής της Eurobank αναδεικνύεται η σύνδεση της ευημερίας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο με την πρωτοπορία και η προσαρμογή στην πρακτική ESG, σε όλα τα δυνατά επίπεδα, μας λέει ο Πάκης Παπαδημητρίου, Head of ESG Division, προσθέτοντας ότι «η Eurobank συμβάλλει ενεργά στην μετάβαση προς το βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο που θα κυριαρχήσει στο μέλλον».

Η Ευρωπαϊκή Πίστη στοχεύει στην επιχειρηματική κερδοφορία αλλά και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, μέσω σχεδιασμού και υλοποίησης ενεργειών προς όφελος της Κοινωνίας και του Περιβάλλοντος, σημειώνει ο Γιώργος Γκούσκος, Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. – Υπεύθυνος για θέματα Ε.Κ.Ε. «Λειτουργούμε με υπευθυνότητα ως προς την κοινωνία και το περιβάλλον, δημιουργώντας πραγματική αξία. Με αυτό τον τρόπο μένουμε πιστοί στις δεσμεύσεις μας, στην εταιρική μας ταυτότητα αλλά και στο μελλοντικό ορίζοντα δράσης μας» δηλώνει χαρακτηριστικά η Ελένη Παππά, Investor Relations and Corporate Communications Director του Ομίλου Σαράντης. «Επιδιώκουμε τη διαχρονική συνεισφορά μας στη δημιουργία μίας δίκαιης και ανθεκτικής κοινωνίας και η συμμετοχή μας στον δείκτη ATHEX ESG INDEX του Χρηματιστήριου Αθηνών ενισχύει περαιτέρω τις δεσμεύσεις για συνεχή βελτίωση στα θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης», μας λέει η Έφη Κουτσουρέλη, Αντιπρόεδρος ΔΣ του και Πρόεδρος Επιτροπής ΔΣ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Ομίλου Quest. «Η βιωσιμότητα δεν αποτελεί μια τάση ή ένα επίκαιρο σχέδιο αλλά τον άξονα σφαιρικά του οποίου εκτυλίσσονται οι ενέργειες της» επισημαίνει η Κατερίνα Βασιλάκη Computers CFO & Board Member στην Πλαίσιο Computers, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η Πλαίσιο, εδώ και πάνω από 50 χρόνια αποτελεί ένα σημαντικό και ενεργό μέρος της κοινωνίας με την οποία αλληλοεπιδρά, αφουγκραζόμενη διαρκώς τις ανάγκες της και αφήνοντας θετικό αποτύπωμα σε αυτήν και το περιβάλλον.

Κύρια μέριμνα και της Alοumil μιας εταιρείας με ηγετική θέση στον κλάδο του αλουμινίου και των εφαρμογών του, συνιστά η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, όπως αποκαλύπτει ο πρόεδρος της, Γεώργιος Μυλωνάς, συμπληρώνοντας ότι η εταιρεία «έχει ήδη αναπτύξει σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον παραγωγικές μεθόδους, εκσυγχρονίζοντας περαιτέρω την εταιρική της διακυβέρνηση και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας, που έχουν στο επίκεντρό τους τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων». Η παροχή βιώσιμων προϊόντων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και ο σχεδιασμός ενεργειών που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος τίθενται στο επίκεντρο των ενεργειών, δηλώνει ο Ιωάννης Σιδέρης, σημειώνοντας την ιδιαίτερη βαρύτητα που δίνεται στην αποτελεσματική διαχείριση της επιχειρηματικής τους συνέχειας και στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων μερών τους.

Τεχνολογικές λύσεις που διευκολύνουν την ενεργειακή ανάπτυξη
Σε μια εποχή όπου η κλιματική αλλαγή αναδεικνύεται το επίκεντρο των παγκόσμιων διαβουλεύσεων, ο Αλέξανδρος Μπένος, Chief Financial Officer της Cenergy Holdings σημειώνει πως «η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί το μέσο για την αντιμετώπιση αυτής αλλά και την επιτάχυνση της μείωσης των εκπομπών άνθρακα και παράλληλα τη δημιουργία των συνθηκών εξέλιξης και ανάπτυξης, με τεχνολογικές λύσεις σε τομείς όπως:

 • Η Ηλεκτρική Ενέργεια, που αποτελεί βασικό μέρος του καθαρού ενεργειακού μέλλοντος με κύριο πυλώνα την παραγωγή μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 • Το Φυσικό αέριο, που συνιστά το καύσιμο μετάβασης το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο συστατικό για την επιτυχή μετάβαση σε μία οικονομία κλιματικής ουδετερότητας ως το καθαρότερο ορυκτό καύσιμο.
 • Η Αιολική ενέργεια, που είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες ενεργειακές τεχνολογίες, ιδιαίτερα στα υπεράκτια αιολικά πάρκα.
 • Το Υδρογόνο, που παίζει σημαντικό ρόλο στο μελλοντικό ενεργειακό μείγμα και στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση, καθώς θεωρείται το πλέον καθαρό καύσιμο του μέλλοντος.
 • Η Δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (CCS), που αποτρέπει την απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που προέρχεται από την καύση ορυκτών καυσίμων ή βιομηχανικών διεργασιών».

Ο Όμιλος Motor Oil θέτοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη στο κέντρο της νέας του στρατηγικής επενδύει σε νέες τεχνολογίες και πρακτικές, στοχεύοντας έτσι στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας, στην ενεργειακή μετάβαση και σε ένα μέλλον μηδενικών ρύπων, αναφέρει στο ESG+ η Έλενα Αθουσάκη, Διευθύντρια ESG, Βιώσιμης ανάπτυξης και Κλιματικής αλλαγής στη Motor Oil ενώ ο Ιωάννης Σιδέρης, Chief Sustainability Officer μας λέει πως στον Όμιλο Πλαστικά Θράκης διαθέτουν Περιβαλλοντική Πολιτική, με ιδιαίτερη προσήλωση στην ανακύκλωση, στην υπεύθυνη διαχείριση των αποβλήτων, στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης αλλά και στη συνεχή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. «Έχοντας ενσωματώσει τις δυνατότητες της κυκλικής οικονομίας στην επιχειρηματική μας στρατηγική, αναπτύξαμε την πλατφόρμα IN THE LOOP, η οποία μέσω της δημιουργίας κλειστών και ελεγχόμενων συστημάτων ανακύκλωσης στοχεύει στην αξιοποίηση του χρησιμοποιημένου πλαστικού για τη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων» συμπληρώνει χαρακτηριστικά».

Η εξέλιξη του δείκτη ATHEX ESG και το μέλλον της βιώσιμης ανάπτυξης
Ποια θα είναι όμως η εξέλιξη του δείκτη ATHEX ESG αλλά και γενικότερα των κριτήριων βιωσιμότητας; Αναμφισβήτητα, ο Covid-19 διαμόρφωσε καθοριστικά τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη. Το 2020 αποτέλεσε χρονιά σταθμό για τη μετάβαση της παγκόσμιας αγοράς στη νέα εποχή, επιταχύνοντας πολλές εξελίξεις και επιφέροντας πολλές αλλαγές, επιβεβαιώνει η Έφη Κουτσουρέλη, Αντιπρόεδρος ΔΣ του Ομίλου Quest και Πρόεδρος Επιτροπής ΔΣ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «η πανδημία ανέδειξε καινούργιους κινδύνους αλλά και ευκαιρίες μέσα στην αγορά, που δίνουν το έναυσμα και οδηγούν τον δρόμο προς μια νέα, βιώσιμη οικονομία».

Στο μέλλον θα μπορούσαμε να σκεφτούμε ότι ο καινούργιος αυτός δείκτης θα έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τον υπάρχον γενικό δείκτη, καθώς αποτελεί μια μικτή προσέγγιση του free-float και των ESG κριτηρίων, προβλέπει ο Φάνης Μυλωνάς, Πρόεδρος & Διευθύνοντας Σύμβουλος Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ. Σχετικά με τον δείκτη ATHEX ESG, που μπορεί να συμπεριλάβει μέχρι και 60 εταιρείες, ο Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Νικόλαος Μυλωνάς υπογραμμίζει ότι «στην επικείμενη αναθεώρηση του με βάση τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του 2020, αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των εταιρειών που πληροί τα ελάχιστα κριτήρια ESG, καθώς οι εταιρείες έχουν ενεργοποιηθεί να δημοσιοποιήσουν τις σχετικές πληροφορίες που ούτως ή άλλως συλλέγουν και να επωφεληθούν από τη βελτίωση στην κατάταξη της βαθμολογίας».

Ο πρόεδρος του Ομίλου ALOUMIL, Γεώργιος Μυλωνάς εύχεται ο νέος χρηματιστηριακός δείκτης ESG να κινητοποιήσει τον επιχειρηματικό κόσμο στη χώρα μας, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η σχέση του σύγχρονου επιχειρείν με το περιβάλλον και το ανθρώπινο κεφάλαιο. «Αυτό είναι το διακύβευμα της εποχής μας και το απαιτεί τόσο η κοινωνία εν γένει όσο και το επενδυτικό κοινό» συμπληρώνει.

Για όσους αναζητούν μακροπρόθεσμη προοπτική, ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα σε ένα συνεχώς πιο περίπλοκο και μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, οι δείκτες και τα κριτήρια ESG αποτελούν σημαντικό μέρος αυτής της διαδικασίας ποιοτικής πληροφόρησης και αξιολόγησης, παρατηρεί ο Αντώνης Μουντούρης και η Ελένη Παππά επισημαίνει πως για τον Όμιλο Σαράντη η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG, που σηματοδοτεί την ενσωμάτωση μη-χρηματοοικονομικών παραγόντων στην επιχειρηματική στρατηγική και τη λήψη αποφάσεων, είναι μονόδρομος που καθορίζει την επιχειρηματική συμπεριφορά τους. O Πάκης Παπαδημητρίου Head of ESG Division της Eurobank πιστεύει πως το βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο θα κυριαρχήσει στο μέλλον, τονίζοντας ότι η Eurobank συμβάλλει, ως οφείλει, ενεργά σε αυτή την μετάβαση.


Η Έφη Κουτσουρέλη είναι Αντιπρόεδρος ΔΣ του Ομίλου Quest και Πρόεδρος Επιτροπής ΔΣ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Έφη Κουτσουρέλη
Νέες ανάγκες στόχευσης και προσανατολισμού
«Για τον Όμιλο Quest το 2020 ήταν μία σημαντική χρονιά με εξαιρετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς, κατά την οποία διαμορφώθηκαν νέες ανάγκες στόχευσης και προσανατολισμού για τις εταιρείες του»

 

 

Ο Νικόλαος Μυλωνάς είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Νικόλαος Μυλωνάς
Πως μια εταιρεία εντάσσεται στον δείκτη ATHEX ESG
«Για να ενταχθεί μια εταιρεία στον δείκτη ATHEX ESG θα πρέπει να έχει μια ελάχιστη βαθμολογία που προκύπτει από την ποσοστιαία τήρηση των κριτηρίων ESG, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στον Οδηγό του Χ.Α. και μετράται στις διαστάσεις των τριών πυλώνων, ενώ οι επί μέρους βαθμολογίες σταθμίζονται ισότιμα για να προκύψει η βαθμολογία της εταιρείας»

 

 

Ο Αντώνης Μουντούρης είναι Διευθυντής, Επικεφαλής Διεύθυνσης ΥΑΠ & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου ΕΛΠΕ

Αντώνης Μουντούρης
Φιλοδοξούμε να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής μετάβασης
«Στην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ με το νέο μας στρατηγικό επιχειρησιακό σχέδιο μετεξέλιξης και βιώσιμης ανάπτυξης Vision 2025, φιλοδοξούμε να παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων και της ενεργειακής μετάβασης, συμβάλλοντας στην επίτευξη παγκόσμιων, κοινών στόχων βιώσιμης ανάπτυξης και διατηρώντας την ηγετική θέση μας στη νέα οικονομία ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα»

 

 

Η Λήδα Φουρλή είναι Διευθύντρια Κοινωνικής Υπευθυνότητας του Ομίλου FOURLIS

Λήδα Φουρλή
Εκδίδουμε ετήσια Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Υπευθυνότητας
«Στην Fourlis, η ετήσια Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Υπευθυνότητας που εκδίδουμε απευθύνεται σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του Ομίλου και σε όλους όσους ενδιαφέρονται για την προσέγγιση του Ομίλου στα θέματα αυτά και είναι διαθέσιμη στο www.fourlis.gr ενώ καταρτίζεται σε συμφωνία με τα πρότυπα Global Reporting Initiative (GRI), λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένους δείκτες του Οδηγού Δημοσιοποίησης Πληροφοριών ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών (2019)»

 

Ο Ιωάννης Σιδέρης είναι Chief Sustainability Officer στον Όμιλο Πλαστικά Θράκης

Ιωάννης Σιδέρης
Χτίσιμο εμπιστοσύνης μεταξύ των ενδιαφερόμενων μελών «Στα Πλαστικά Θράκης προτεραιότητά μας αποτελούν
η παροχή βιώσιμων προϊόντων στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και ο σχεδιασμός ενεργειών που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος ενώ δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην αποτελεσματική διαχείριση της επιχειρηματικής μας συνέχειας και στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης μεταξύ
‘ολων των ενδιαφερόμενων μερών μας».

 

Ο Γιώργος Γκούσκος είναι Προϊστάμενος Δ.Ο.Υ. – Υπεύθυνος ΕΚΕ στην Ευρωπαϊκή Πίστη

Γιώργος Γκούσκος
Η εισαγωγή στον νέο δείκτη ESG είναι σημαντική διάκριση
«Για την Ευρωπαϊκή Πίστη αποτελεί ιδιαίτερη διάκριση η εισαγωγή της στο νέο “πράσινο” δείκτη ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που σχετίζεται με θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Η Ευρωπαϊκή Πίστη είναι η μοναδική εταιρία που εκπροσωπεί τον Ασφαλιστικό Κλάδο, αποδεικνύοντας τη μακροχρόνια προσήλωση της στη διαχείριση θεμάτων σχετικά με το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Εταιρική Διακυβέρνηση»

 

Η Ελένη Παππά είναι Investor Relations and Corporate Communications Director του Ομίλου Σαράντη

Ελένη Παππά
Θέτουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας
«Στον Όμιλο Σαράντη θέτουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας, επικεντρωμένοι στους τέσσερις πυλώνες δράσης μας: τη Βιώσιμη Παραγωγή και Κατανάλωση, την Υπεύθυνη Διακυβέρνηση, την Ενδυνάμωση των Εργαζόμενων και τις Ακμάζουσες Κοινότητες στις οποίες συνεισφέρει ο Όμιλος. Συνεπώς, με ιδιαίτερη χαρά μετείχαμε στη δημιουργία του ΕSG δείκτη του Χρηματιστηρίου ως εισηγμένη εταιρεία που δίνει βαρύτητα σε ΕSG ζητήματα».

 

Η Σύλβια Κουρκουλή είναι Προϊστάμενη Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στην Alpha Bank

Σύλβια Κουρκουλή
Ένταξη σε 10 διεθνείς δείκτες ετησίως
«Στην Alpha Bank, βρισκόμαστε εδώ και αρκετά χρόνια σε συνεχή “διάλογο” με σημαντικούς επενδυτές και οίκους που αξιολογούν την απόδοσή μας βάσει περιβαλλοντικών, κοινωνικών και κριτηρίων εταιρικής διακυβέρνησης (ESG), επιτυγχάνοντας την ένταξή μας σε περίπου 10 διεθνείς δείκτες ετησίως».

 

Ο Πάκης Παπαδημητρίου είναι Head of ESG Division της Eurobank

Πάκης Παπαδημητρίου
Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο
«Η Eurobank ευθυγραμμίζεται με τις πιστωτικές και περιβαλλοντικές κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δεσμεύεται στις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής του UNEPFI και κινείται δυναμικά στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG στην πιστωτική αξιολόγηση των χορηγήσεων και στη συνολική της δραστηριότητα. Συμμετέχοντας σε σειρά πρωτοβουλιών για την αξιολόγηση ESG, όπως στο Δείκτη ΑΤΗΕΧ ESG, η Eurobank αξιοποιεί κάθε διαθέσιμο εργαλείο για να αναδεικνύει τη στρατηγική της για τη διαχείριση και ενσωμάτωση των κριτηρίων και να εντοπίζει περιοχές προς βελτίωση»

 

Ο Γιάννης Καράμπελας είναι Διευθύνων Σύμβουλος ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε.

Γιάννης Καράμπελας
Άμεση η σύνδεση επιχειρήσεων & κοινωνιών
«Ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ αναδιαμόρφωσε το Διοικητικό του Συμβούλιο ώστε να υπάρχει και γυναικεία εκπροσώπηση και συνέστησε ανεξάρτητες επιτροπές ελέγχου, αποδοχών και υποψηφιοτήτων, ενώ διαχώρισε τη θέση του Προέδρου του Δ.Σ. και του Διευθύνοντος Συμβούλου. Στην περιβαλλοντική μέριμνα, ο ΑΔΜΗΕ συνεισφέρει καθοριστικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής»

Ο Γεώργιος Μυλωνάς είναι Πρόεδρος της ALUMIL

Γεώργιος Μυλωνάς
Ο δείκτης ESG κίνητρο για την ενίσχυση των δράσεών μας
«Για πάνω από 30 χρόνια, ο όμιλος ALUMIL ανεβάζει συνεχώς τον πήχη σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, κοινωνικής δραστηριοποίησης και εταιρικής διακυβέρνησης. Ως επιστέγασμα των σταθερών μας ενεργειών και της υιοθέτησης βιώσιμων πρακτικών, ήλθε η εισαγωγή της εταιρείας μας στον χρηματιστηριακό δείκτη ESG, με βάση τα δημοσιευμένα στοιχεία των δραστηριοτήτων μας, που πληρούν όλα τα απαραίτητα κριτήρια του συγκεκριμένου δείκτη. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια επιβράβευση των προσπαθειών μας»

 

Ο Αλέξανδρος Μπένος είναι Chief Financial Officer της Cenergy Holdings

Αλέξανδρος Μπένος
Ισχυρή η δέσμευσή μας να λειτουργούμε σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης
«Η Cenergy Holdings έχει ισχυρή δέσμευση να λειτουργεί σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και είναι σε θέση να λειτουργεί και να συμβάλει σε μια κυκλική οικονομία χαμηλού άνθρακα, εφαρμόζοντας ένα σύνολο πολιτικών σχετικά με ζητήματα ESG»

 

Η Κατερίνα Βασιλάκη είναι CFO & Board Member στην Πλαίσιο Computers

Κατερίνα Βασιλάκη
Πάντα δίπλα στην κοινωνία και στα ενδιαφερόμενα μέλη της
«Η αυτονόητη, για όλους εμάς στην Πλαίσιο, δέσμευση προς την ελληνική κοινωνία, όσον αφορά στην υιοθέτηση των συγκεκριμένων δεικτών, έχει ξεκινήσει ήδη από το 2017 με τη δημοσιοποίηση του πρώτου Απολογισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης του Oμίλου. Τηρούμε και θα συνεχίσουμε να τηρούμε διαχρονικά την υπόσχεση μας, να βρισκόμαστε πάντοτε δίπλα στην κοινωνία και σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, εφαρμόζοντας τις βέλτιστες πρακτικές Εταιρικής Διακυβέρνησης και τις αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης»

 

Η Χρυσάνθη Μπερμπέτη είναι Head of Group Planning, IR & ESG στην Τράπεζα Πειραιώς

Χρυσάνθη Μπερμπέτη
Πρώτοι εντάξαμε τα κριτήρια ESG στις χρηματοδοτήσεις μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων
«Η Τράπεζα Πειραιώς είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που προχώρησε στην ένταξη κριτηρίων ESG στις χρηματοδοτήσεις της προς μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις. Ήταν η μόνη ελληνική τράπεζα που από κοινού με άλλες 29 τράπεζες από όλο τον κόσμο, συνδιαμόρφωσαν τις Αρχές Υπεύθυνης Τραπεζικής στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τις οποίες έχει υπογράψει και ενσωματώνει συστηματικά σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς της»

 

Η Έλενα Αθουσάκη είναι Διευθύντρια ESG, Βιώσιμης ανάπτυξης και Κλιματικής αλλαγής στη Motor Oil

Έλενα Αθουσάκη
Αναδεικνύουμε με διαφάνεια τα ουσιαστικά θέματα
«Η συμμετοχή του Ομίλου Motor Oil στο Athex ESG Index ενισχύει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά μας να αναδείξουμε με διαφάνεια τα ουσιαστικά θέματα, τις αξιόλογες επιδόσεις, καθώς και την ανθεκτικότητα του Όμιλου ως προς στη διαχείριση των ευκαιριών και ρίσκων που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη»

 

Η Ιωάννα Σαπουντζή είναι διευθύντρια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης & Βιωσιμότητας της Τράπεζας και του Ομίλου «Εθνική Τράπεζα»

Ιωάννα Σαπουντζή
Οι δημοσιοποιήσεις μας καλύπτουν όλους τους βασικούς αλλά και προηγμένους δείκτες
«Στον Όμιλο Εθνική Τράπεζα, οι δημοσιοποιήσεις μας, με βάση τον Οδηγό του ATHEX ESG, καλύπτουν όλους τους βασικούς αλλά και προηγμένους δείκτες, με ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία αναφορικά με τις επιδόσεις μας σε θέματα όπως η ισότητα των φύλων, η διαχείριση ενέργειας, το ανθρακικό μας αποτύπωμα, η ανάλυση ουσιαστικότητας (materiality analysis) και η ανταπόκρισή μας στις προσδοκίες των ενδιαφερομένων μερών, η εταιρική διακυβέρνηση, η ασφάλεια των δεδομένων (data security)»

 

Η Σταυρούλα Αγγελοπούλου είναι Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Εταιρικής Υπευθυνότητας Ομίλου ΟΤΕ

Σταυρούλα Αγγελοπούλου
Συμμετέχουμε σε 6 διεθνείς δείκτες βιωσιμότητας μαζί με κορυφαίες εταιρείες στον κόσμο
«Το θετικό μας αντίκτυπο από την εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης σε όλη τη δραστηριότητά μας επιβεβαιώνει η συμμετοχή μας σε 6 διεθνείς δείκτες βιωσιμότητας μαζί με κορυφαίες εταιρείες ανά τον κόσμο, όπως οι FTSE4Good, Vigeo-Eiris της Moody’s ESG Solutions, Bloomberg Gender Equality Index κ.λ.π, αλλά και στον εθνικό δείκτη Athens ESG Index»


Focus points

 • «Η Eurobank έχει ως δομικό στοιχείο της επιχειρησιακής στρατηγικής της τη σύνδεση της ευημερίας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο με την πρωτοπορία»
  Πάκης Παπαδημητρίου, Eurobank
 • «Με βάση τα δημοσιοποιημένα στοιχεία του 2019, 35 εταιρείες εισήλθαν στο δείκτη ATHEX ESG με βαθμολογία τουλάχιστον 0,30. Η τελική βαθμολογία του δείκτη κυμαίνεται από 0 έως 1 και επ’ αυτής προστίθεται 0,05 εφόσον η εταιρεία δημοσιοποιεί ξεχωριστή Έκθεση Βιωσιμότητας»
  Νικόλαος Μυλωνάς, Ε.Κ.Π.Α.
 • «Η Ευρωπαϊκή Πίστη χαράζει τη στρατηγική της με στόχο την επιχειρηματική κερδοφορία αλλά και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, μέσω ενεργειών προς όφελος της Κοινωνίας και του Περιβάλλοντος, αφού η Εταιρική Υπευθυνότητα είναι πλέον τρόπος ζωής για τον όμιλο και τους εργαζόμενους του»
  Γιώργος Γκούσκος, Ευρωπαϊκή Πίστη
 • «Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών έχει ως μοναδικό της περιουσιακό στοιχείο το 51% του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Με κεφαλαιοποίηση 585 εκατ. ευρώ, η μετοχή της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών διαπραγματεύεται στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του ΧΑΑ, ενώ εντός του 2021 απέδωσε στους μετόχους της μέρισμα 10,3 σεντς ανά μετοχή ή συνολικά
  23,9 εκατ. ευρώ»
  Γιάννης Καράμπελας, ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών Α.Ε.

Focus points

 • «Η Alpha Bank πρωτοστατεί στην ενσωμάτωση των κριτηρίων ESG σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων της, καθώς και στην αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στον τομέα
  των βιώσιμων επενδύσεων»
  Σύλβια Κουρκουλή, Alpha Bank
 • «Στον Όμιλο Πλαστικά Θράκης, στη βάση της κοινωνικής ευθύνης επιδιώκουμε την επίτευξη υψηλών επιδόσεων, έτσι ώστε να παράγουμε και να διανέμουμε άμεσα ή έμμεσα οικονομική αξία στο κοινωνικό σύνολο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούμαστε, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη διασφάλιση της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων μας. Σημαντική αποδεικνύεται, επίσης, η συνεισφορά του Κοινωνικού Κέντρου «Σταύρος Χαλιορής»
  Ιωάννης Σιδέρης, Πλαστικά Θράκης
 • «Στην Τράπεζα Πειραιώς έχουμε στρατηγικά δεσμευθεί για τη στήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στη βάση ενός νέου προτύπου βιώσιμης ανάπτυξης, με πυλώνες την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση, την αναδιάρθρωση του παραγωγικού τομέα, την προσέλκυση επενδύσεων κ.λ.π»
  Χρυσάνθη Μπερμπάτη, Τράπεζα Πειραιώς
 • «Η αυτονόητη, για όλους εμάς στην Πλαίσιο, δέσμευση προς την ελληνική κοινωνία, στην υιοθέτηση των συγκεκριμένων δεικτών, έχει ξεκινήσει ήδη από το 2017 με τη δημοσιοποίηση του πρώτου Απολογισμού Βιώσιμης Ανάπτυξης του Oμίλου. Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη βρίσκεται στο DNA της Πλαίσιο Computers»
  Κατερίνα Βασιλάκη, Πλαίσιο Computers

Focus points

 • «Aπό το 2008 ο Όμιλος FOURLIS προσυπογράφει το Οικουμενικό Σύμφωνο του Ο.Η.Ε. (United Nations Global Compact) και δεσμεύεται να υιοθετεί, να υποστηρίζει και να προωθεί τις 10 Αρχές του μέσω της επιχειρηματικής του δραστηριότητας, ενώ στηρίζει τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) μέσω των δράσεων και δραστηριοτήτων του»
  Λήδα Φουρλή, FOURLIS
 • «Στη Motor Oil, η στρατηγική μας βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και την Πράσινη Συμφωνία του Παρισιού, ενώ ταυτόχρονα ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις των διεθνών προτύπων και τη δημοσιοποίηση των επιδόσεών μας αναφορικά με Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και θέματα Διακυβέρνησης (ESG)»
  Ελένη Αθουσάκη, Motor Oil
 • «Ως Εθνική Τράπεζα, η συμμετοχή μας στο Δείκτη ATHEX ESG, αναδεικνύει τις προσπάθειές μας για συνεχή βελτίωση στον τομέα των πρωτοβουλιών και δράσεων ESG καθώς και την προσαρμογή μας στο συνεχώς εξελισσόμενο κανονιστικό περιβάλλον, αναφορικά με τη δημοσιοποίηση μη χρηματοοικονομικών πληροφοριών»
  Ιωάννα Σαπουντζή, Εθνική Τράπεζα
 • «Στον Όμιλο Σαράντη, δίνουμε βαρύτητα σε ΕSG ζητήματα, βελτιστοποιώντας τη θέση μας στα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν το επενδυτικό κοινό αλλά και τις κεφαλαιαγορές παγκοσμίως και αφήνοντας το θετικό μας επιχειρηματικό αποτύπωμα»
  Ελένη Παππά, Όμιλος Σαράντης